ZF Bankers Summit 2023, ziua 3. Asigurările de business au în continuare o plajă largă de potenţial.

29 Iunie 2023 - 12:23
Panel

Viorel Vasile, CEO, Safety Broker

 În momentul acesta, prioritatea noastră ar trebui să fie să aducem cât mai mulţi jucători din afară ca să crească competiţia în piaţa de asigurări. Asta este cheia în orice piaţă. Dacă obiectivul nostru este doar să protejăm piaţa fără să permitem intrarea de jucători noi, suntem în situaţia în care suntem.

 Noi suntem la 18 milioane de locuitori şi avem 7 jucători în piaţa de asigurări, Polonia la 38-39 de milioane de locuitori are 18 jucători.

 Am observat că autoritatea de supraveghere are o tendinţă de protecţie excesivă. Ne-am fript cu City Insurance, Euroins, Astra Asigurări şi acum încercăm să protejăm piaţa. Până la urmă, rolul autorităţii este de a supraveghea piaţa, nu de a o bloca.

 Din estimările mele, undeva la 15-20% din companiile din industria de brokeraj vor dispărea. Tu nu poţi să îţi desfăşori activitatea pe un nivel de comision de distribuţie de 7%. E imposibil. Hai să ne uităm la ţările din jurul nostru, e undeva la 15-18%.

 Prima netă este un concept care nu există nicăieri într-o ţară civilizată, nu există la Londra sau la New York, doar în ţările nordice. Practic, noi venim şi scoatem costul de distribuţie în afara preţului. În contextul acesta, orice jucător care vine din afară îşi pune un semn de întrebare, de ce să intre într-o piaţă care este diferită de a lui? Nu e o piaţă stabilă. Când facem schimbări legislative de genul acesta, nu ne dorim o stabilitate. Sau nu ştim ce ne dorim.
 

 Care era scopul introducerii acestei prime nete? Să scădem preţurile, ceea ce nu s-a întâmplat, preţurile au continuat să crească, sau să creştem vânzarea pe online. Cred că avem noi peste 50% din vânzarea online din momentul acesta în România şi nu văd nicio creştere în piaţa de online.

 Datorită PNRR-ului avem un necesar uriaş de asigurări pentru garanţii. Orice contract pe PNRR presupune o poliţă de garanţie în sate, o asigurare de garanţie. Noi nu suntem capabili la nivel de piaţă să venim cu oferte. (...) Hai să încercăm să atragem jucători de afară.

 

Citeste articolul integral aici.

Articole recente

11 Decembrie 2023 - 12:59

Achiziţiile Safety Broker, liderul întregii pieţe de brokeraj în asigurări, vor continua în perspectivă, după ce cumpără Globasig Broker, a patra achiziţie din acest an ce urmează preluării Insia...

07 Decembrie 2023 - 12:34

Safety Broker, cel mai mare broker de asigurări de pe piaţa locală, care a ajuns pe mâinile Grupului polonez Unilink, începând cu data de 31 octombrie 2021, iar ulterior întreg grupul Unilink a...