Brokerii acuză ASF că prin schimbarea normei RCA ar provoca o catastrofă

09 Septembrie 2016 - 16:12

Proiecte legislative pe bandă rulantă, companii aflate în reorganizare forţată, dispute între Autoritatea de Supra­veghere Financiară (ASF) şi jucătorii din piaţă, proteste vocale ale brokerilor şi planuri de redresare voluntară demarate de asigurători - aşa se conturează în linii mari imaginea pieţei de asigurări în cel mai agitat an din ultimul deceniu.

Piaţa nu a mai fost atât de zbuciumată de la valul de falimente de la începutul anilor 2000.

„Toate normele ASF sunt doar praf în ochi. (...) Atât timp cât nu se urmăresc anumite rezultate este în zadar. Dacă se implementează proiectul de normă pe RCA în forma în care a fost propusă va fi un an catastrofal. Ce rost are să agităm piaţa cu tot felul de norme dacă nu rezolvăm adevăratele probleme?“,  spune Viorel Vasile, managing partner al Safety Broker.  

Norma ASF care a stârnit cea mai mare nemulţumire în piaţă este cea referitoare la asigurările RCA, prin care se încearcă impunerea unei limite de solvabilitate superioare în cazul asigurătorilor care vând astfel de poliţe, dar şi limitarea la 10% a comisionului încasat de brokeri pentru intermedierea de poliţe auto obligatorii.

Şi Cristian Constantinescu, unul dintre cei mai buni oameni de asigurări şi fost director general al Allianz-Ţiriac, afirmă că nu legislaţia e problema din asigurări, fiind foarte puţine aspecte de modificat, ci modul în care este aplicată.

 

Articole recente

11 Decembrie 2023 - 12:59

Achiziţiile Safety Broker, liderul întregii pieţe de brokeraj în asigurări, vor continua în perspectivă, după ce cumpără Globasig Broker, a patra achiziţie din acest an ce urmează preluării Insia...

07 Decembrie 2023 - 12:34

Safety Broker, cel mai mare broker de asigurări de pe piaţa locală, care a ajuns pe mâinile Grupului polonez Unilink, începând cu data de 31 octombrie 2021, iar ulterior întreg grupul Unilink a...